2010. május 17., hétfő

Szamóca az erkélyen

Ültessünk szamócát az erkélyre!

Erkélyek közül a legjobb a félárnyékos erkély ahol vagy délelőtt, vagy délután kap a növény pár órás napsütést. A balkonládákba és virágtartókba érdemes csüngő epret vásárolni, amely már magban is kapható, de akár a korai szamóca palántát is beültethetjük ezekbe az edényekbe.

A korai eper már májustól terem és egészen az ősz végéig szinte folyamatosan szedhetjük róla az ízletes gyümölcsöt. Az érett gyümölcsöket folyamatosan szedjük le, mert így a növény máris újabb gyümölcsöt terem, ha kap egy kevés tápanyag utánpótlást szinte folyton terem.

A szamóca ültetéséhez lehetőleg nagyméretű edényt vagy cserepet válasszunk, vagy vásároljunk speciális hasas edényt, amelybe egyszerre több palántát is ültethetünk. A kis palántákat ültessük el laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe, amelyhez keverhetünk kevés komposztot vagy istállótrágyát. Az ültetés után egy hónap elteltével adjunk az öntözővízhez kevés tápoldatot.

A növekedési időszakban öntözzük rendszeresen a földjét, és ne feledjük el a tápanyagot pótolni rendszeresen, mert csak így kapunk folyamatos termést.