2010. május 23., vasárnap

Fűszernövények

A fűszernövények ültetése, szaporítása:

A fűszernövények élettér igénye a származásuknak megfelelően eltérő. A Földközi-tenger környékéről származók, mint a bazsalikom, csombor, majoránna, kakukkfű, zsálya és a citromfű sok napot és meszes, laza talajt igényelnek. Jó helyük van déli, délnyugati napos fekvésű, szélvédett ágyásban, sziklakertben, vagy akár déli, délnyugati tájolású teraszon, erkélyen, ablakpárkányon is. A zsázsa, üröm, turbolya, petrezselyem és a metélőhagyma inkább a félárnyékot és a humuszos, agyagos talajt kedveli. Ezeknek a növényeknek keressünk helyet egy sövény védelmében, vagy a ház fala mellett.

Az egy és kétnyári növények magjait tavasszal kell vetni. A bazsalikom, majoránna és kakukkfű magokat cserépbe, pohárba ültessük, mert ezeket a növényeket elő kell nevelni a lakásban, mielőtt a szabadba ültetnénk. A kaprot, turbolyát, zsázsát helybe kell vetni, mert az átültetést a finom gyökereik nem bírják.

A zsályát és mentát legegyszerűbben dugványozással szaporíthatjuk júniustól, amikor a fiatal hajtások már elég erősek, de még nem fásodtak meg. A kakukkfüvet, zsályát és csombort késő tavasszal bújtással szaporítsuk, így őszre a hajtások legyökeresednek.

A fűszernövények felhasználása:

Melyik fűszer milyen ételhez illik?

fuszer